Àrea de Cicle Hídric

Diputación de Alicante

Aigües subterrànies

Aigües subterrànies i vulnerabilitat a la contaminació

La província d’Alacant és pionera en la utilització de recursos hídrics subterranis, de manera que en àmplies zones de la seua geografia constitueixen la principal font de subministrament. El volum d’aigües subterrànies utilitzat per a usos urbans, on s’inclou el subministrament a les indústries connectades a la xarxa municipal i l’abastament a la població estacional, puja a 100 hm3/any (60% del total) el que permet el subministrament al 79 % dels municipis amb una població de fet de 600.000 persones, (50%) i una població estacional de 1.900.000 persones (53%). Al mes de màxima demanda es proveeix a 1.300.000 habitants amb un volum de 13 hm3.

Es pot definir com aqüífer o embassament subterrani la formació geològica capaç d’emmagatzemar i transmetre aigua, i que és susceptible de ser explotada per a l’obtenció de recursos. La província d’Alacant, emmarcada geològicament dins de les Serralades Bètiques, presenta una estructura geològica molt accidentada i de gran complexitat, que fa que els seus 163 aqüífers siguin, en general, de petites a mitjanes dimensions. La complexa orografia provincial dóna lloc a elevades profunditats de l’aigua subterrània, generalment per damunt de 100m., Encara que existeix un ampli rang de variació, des de les surgències a nivell superficial (deus) fins a profunditats superiors als 500 m. en alguns aqüífers sobreexplotats.

Hi ha una clara variació de les característiques dels aqüífers , la base de la geologia , de nord a sud de la província :

Al Nord , on abunden els materials d’alta permeabilitat ( calcàries i dolomies amb alt grau de fracturació ) , es troben els aqüífers amb millors característiques per a l’explotació ( Almudaina – Segària, Abuerca – Mustalla , Carrascal – Bèrnia , Solana , Pineda de Camús , Aitana ) .

Cap al Sud, els materials més impermeables ( amb presència de margues i argiles ) i una major complexitat estructural donen lloc a aqüífers de petites dimensions i amb pitjors característiques hidrogeològiques ( Anticlinals d’Orxeta , Monnnegre, Ventós – Castellar,  Albabor , etc . ) .

A la zona del Baix Segura , Baix Vinalopó i Alacant , les formacions aqüíferes estan constituïdes per materials sorrencs i calcaris de poc gruix i amb escassos recursos i qualitat .

La recàrrega neta mitjana en els afloraments permeables alacantins és de 197 mm / any , però presenta oscil·lacions molt acusades , des de tot just 10 mm / any en aqüífers molt argilosos com Valle del Serpis o Racó , fins a valors superiors a 300 mm / any en alguns aqüífers de la zona nord com Albuerca-Mustalla , Migdia o Verger. Els recursos subterranis totals en els aqüífers provincials s’han estimat en 454 hm3 .

En general , la qualitat de les aigües subterrànies a la província és bona , i fins i tot excel·lent , en àmplies zones de les Marines , Comarca d’Alcoi , Foia de Castalla i Alt Vinalopó . La pitjor qualitat correspon amb la meitat sud de la província i alguns aqüífers en connexió amb el mar que estan experimentant fenòmens d’intrusió salina .

Vulnerabilitat a la contaminació dels aqüífers : La qualitat de l’ aigua és: el conjunt de característiques físiques , químiques i biològiques que presenta l’aigua i que la fan apta o no apta per a un determinat ús .

Les aigües subterrànies es troben, en termes generals , millor protegides de la contaminació que les superficials . No obstant això , una vegada que un agent contaminant s’ha incorporat al flux subterrani , la seva depuració resulta molt costosa . La millor mesura per mantenir el bon estat de les aigües , i molt especialment les subterrànies , és evitar la seva contaminació . Per aquest motiu , és fonamental conèixer el grau de vulnerabilitat a la contaminació dels aqüífers d’Alacant i utilitzar aquest coneixement en la definició de polítiques d’ordenació territorial , i establir mesures que atenuïn en el possible els potencials impactes .

La Diputació d’Alacant ha promogut i publicat el Mapa de Vulnerabilitat dels aqüífers a la Contaminació per a la província d’Alacant , basat en l’aplicació del mètode DRASTIC, que avalua la vulnerabilitat a la contaminació d’aigües subterrànies en funció d’una sèrie de factors : Profunditat de la superfície piezomètrica , recàrrega neta , característiques del medi aqüífer , característiques del sòl , topografia , impacte de la zona no saturada i conductivitat hidràulica de l’aqüífer .

Aquest mapa constitueix una mostra més de l’interès de la societat alacantina per disposar d’uns recursos hídrics que permetin atendre les seves necessitats sense que això impliqui renunciar a un medi ambient de qualitat.